Κινηματογράφος και Ψυχιατρική

February 20, 2008 6 Comments »
Κινηματογράφος και Ψυχιατρική

Χάρη στο σχόλιο του φίλτατου Διγέλαδου έμαθα πως ο κινηματογράφος Τριανόν διοργανώνει σχεδόν έναν ολόκληρο μήνα προβολών ταινιών που σχετίζονται με την Ψυχιατρική και συγκεκριμένα την αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων από την κοινωνία. Οι προβολές ξεκίνησαν ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου, με την ταινία “Αποστροφή” (1965) και συνεχίστηκαν με την ταινία “Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη” (1961) του Bergman, στις 16 Φεβρουαρίου.

Στα πλαίσια αυτού του ειδικού αφιερώματος θα προβληθούν δύο ακόμη ταινίες:

Στο τέλος κάθε προβολής θα ακολουθήσει παρουσίαση/συζήτηση από ειδικούς εισηγητές (ψυχιάτρους, ψυχοθεραπευτές) σχετικά με το τι είναι μια ψυχική νόσος, ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ψυχικά πάσχοντες, πως πρέπει να τους αντιμετωπίζει ο περίγυρός τους και πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε.

Ακολουθουν τα trailers των ταινιών “Η διπλανή πόρτα” και “Sybil“.

Η διπλανή πόρτα / Naboer (2005)

Sybil (1976)

Σίγουρα τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι άξιες συγχαρητηρίων και πρέπει να προβάλονται καλύτερα προς τα έξω, ώστε ακόμη και κοινό το οποίο δεν ενδιαφέρεται άμεσα να μπορεί να μάθει γι’ αυτές και να συμμετέχει. Όσοι λοιπόν είστε ελεύθεροι τα μεσημέρια του Σαββάτου και θέλετε να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας, μαθαίνοντας ταυτόχρονα κάποια πράγματα για την ουσία της ψυχικής υγείας (και των ψυχικών διαταραχών βεβαίως), δεν έχετε παρά να πάτε μια βόλτα από τον κινηματογράφο Τριανόν.

Related Posts

Εάν θέλετε απάντηση σε κάποιο ερώτημά σας από τον διαχειριστή του blog ο καλύτερος τρόπος είναι να στείλετε ένα e-mail, μέσω της σελίδας επικοινωνίας. Δυστυχώς λόγω του όγκου των σχολίων δεν έχει πάντοτε το χρόνο να απαντάει προσωπικά στα σχόλιά που αφήνετε στο κάθε άρθρο.
 • http://rodiat7.blogspot.com/ Rodia

  Ισως θα πρεπε να περιληφθει και το φιλμ “ο θυρωρος της νυχτας”, οπου το θυμα βιασμου (κατω απο οχι συνηθισμενες συνθηκες, πολεμος, κλπ) διατηρει μια ακατανοητη σχεση εξαρτησης με το βιαστη του.
  Η Σαρλοτ Ραμπλινγκ με τον Ντερκ Μογκαρτ -στην οθονη.
  Θυμαμαι μια εποχη που εβλεπα συχεχεια αυτη την ταινια, για να αποκωδικοποιησω το ζητημα “βια”. Καταλαβα αρκετα, αλλα οχι ολα…

 • http://jim.hellas.googlepages.com jim_hellas

  Εγώ πάλι δηλώνω φανατικός οπαδός των ταινιών του Bergman. Οι περισσότερες από αυτές έχουν τεράστιο ψυχολογικό βάθος και είναι ότι πρέπει να για να κάνει κάποιος μια εισαγωγή στην Ψυχανάλυση. Φυσικά άλλο είναι το θέμα αυτού του αφιερώματος, αλλά δεν μπορούσα να μην το αναφέρω! 😀

 • http://twocows.wordpress.com/ Διγέλαδος

  Πήγα και είδα το Cybil, καταπληκτική ταινία και πολύ έντονη. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να κάτσω να ακούσω μετά την ομιλία :( Πάντως μου έκανε εντύπωση ότι είπανε ότι υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι δεν υπάρχει πολλαπλή προσωπικότητα όπως την εννοούμε τώρα.

 • http://jim.hellas.googlepages.com jim_hellas

  Δεν ξέρω σε ποια θεωρία αναφέρεσαι, αλλά εδώ και χρόνια αμφισβητείται η ύπαρξη της διαταραχής “πολλαπλής προσωπικότητας”. Μάλιστα νομίζω πως στην επόμενη έκδοση του DSM δεν θα υπάρχει καν στη λίστα με τις διαταραχές… Γενικά η συμπτωματολογία της θυμιζει περισσότερο… “Εξορκιστή” παρά συμπτωματολογία για ψυχική ασθένεια 😛

 • http://twocows.wordpress.com/ Διγέλαδος

  :-O

 • Tia Ioannidis

  Στο τελευταίο DSM-IV-TR η νόσος περιγράφεται πλέον ως Dissossiative Ιdentity Disorder, δηλ. Αποσυνδετική Διαταραχή της Ταυτότητος. Υπάρχουν διαφορές: θεωρητικές, εννοιολογικές, ταξινόμησης, επιδημολογικές, αιτιολογικές και τέλος στην συμπτωματολογία και πως η νόσος πραγματικά εξελίσσεται/περιγράφεται και φυσικά στην αντιμετώπιση και θεραπεία. Η MPD, πρακτικά δεν υπάρχει.
  ΥΓ= όλα τα ‘DSM” είναι ‘νοσογραφίες’ , όλα είναι εγχειρίδια/λίστες με τις διαταρραχές, και το 2012 αναμένεται το DSM-V. Ας τα αφήσουμε όμως καλύτερα στους ειδικούς. (και τα 6)