01 Οκτ 2008

Βιντεοθήκη: Τελευταίες προσθήκες (15/9/2008-1/10/2008)

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες δυστυχώς δεν είχα τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο για να βρω κάποια βίντεο που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στο Ψυχολογείν. Για καλή μου τύχη όμως έπεσα πάνω στο post του blog «Μεταπτυχιακό ΜΙΘΕ: Γνωσιακή Επιστήμη», στο οποίο παρουσιάζουν ένα πάρα πολύ υψηλής ποιότητας ντοκιμαντέρ σχετικά με την θεωρία της εξέλιξης.

Μπορεί με μια πρώτη σκέψη να φαίνεται πως η θεωρία της εξέλιξης δεν έχει καμμία σχέση με ένα blog Ψυχολογίας, αλλά προσωπικά πιστεύω πως όχι μόνο η καταγωγή του είδους μας σχετίζεται με την ψυχολογία, αλλά είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος για την επεξήγηση μιας τεράστιας γκάμας της ανθρώπινης συμπεριφοράς: από την ανάγκη για κοινωνικότητα έως την ανάπτυξη των γνωστικών μας ικανοτήτων. Ελπίζω πως θα το απολαύσετε, όσο το απόλαυσα και εγώ.

Κατηγορία: Διαλέξεις/Ντοκιμαντέρ

O γνωστός καθηγητής βιολογίας δρ. Richard Dawkins παρουσιάζει ένα τρίωρο ντοκιμαντέρ σχετικά με την θεωρία της εξέλιξης των ειδών. Μας πηγαίνει βήμα-βήμα από τα πρώτα βήματα αυτής της θεωρίας κατά τον προηγούμενο αιώνα έως και σήμερα, παραθέτοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που υποστηρίζουν την κοινή καταγωγή των ειδών. Πιστεύω πως η θεωρία της εξέλιξης είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος για την κατανόηση πάρα πολλών εκφάσεων της ανθρώπινης συμπεριφοράς, τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.


Bookmark and Share

Author: Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις νευροσυμπεριφορικές επιστήμες. Ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στη Σχολική Ψυχολογία. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με θέματα όπως την έκφραση των ανθρωπίνων συναισθημάτων, την ενσυναίσθηση, την ανάπτυξη μαθησιακών διαταραχών και την διασύνδεση υπολογιστή-εγκεφάλου για τετραπληγικούς ασθενείς. Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά και εθελοντικά με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Είναι ο διαχειριστής και ο κύριος αρθρογράφος του Ψυχολογείν.