Αυνανισμός: πόσοι και ποιοι το κάνουν;

April 20, 2009 51 Comments »
Αυνανισμός: πόσοι και ποιοι το κάνουν;

Ο αυνανισμός είναι ένα από τα σεξουαλικά θέματα τα οποία αποφεύγονται τόσο στις συζητήσεις όσο και στην επιστημονική έρευνα. Ο κύριος λόγος που ο αυνανισμός δεν αναφέρεται στις συζητήσεις μας είναι φυσικά πως ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των προσωπικών σεξουαλικών επιλογών/προτιμήσεων οι οποίες είναι από μόνες τους ένα απαγορευμένο θέμα συζήτησης. Η φύση του θέματος όμως το κατέστησε και απαγορευμένο ακόμη και για την επιστημονική έρευνα, καθώς είναι δύσκολο να αποσπάσει κανείς σαφή και αξιόπιστα δεδομένα για τον αυνανισμό όταν όλοι προτιμούν να μην μιλάνε γι’ αυτόν.

Μία από τις πιο πρόσφατες έρευνες στις ΗΠΑ[1][2] προσπάθησε να βγάλει κάποια στατιστικά σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ατόμων που αυτοϊκανοποιούνται. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18-60 ετών οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την σωματική και ψυχική τους υγεία ανάμεσα στα οποία υπήρχε και η ερώτηση “Πόσο συχνά αυνανιστήκατε τον τευλευταίο χρόνο;”. Τα αποτελέσματά της έδειξαν πως το 38% των γυναικών της έρευνας αυνανίστηκε τουλάχιστον μια φορά τον τελευταίο χρόνο, ενώ το αντίστοιχο για τους άνδρες ήταν 61%.

Αυτά τα νούμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί πως αντικατοπτρίζουν επακριβώς την πραγματικότητα καθώς τα άτομα απαντούσαν απευθείας σε κάποιον πειραματιστή, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες πολλοί συμμετέχοντες απλά να ντράπηκαν να πουν την αλήθεια. Παρόλα αυτά, η έρευνα αυτή είναι μια καλή βάση για να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις σχετικα με τον αυνανισμό.

Πέραν από το πόσο συχνά αυνανίζονται οι άνδρες και οι γυναίκες ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά στην ηλικία έναρξης του αυνανισμού. Συγκεκριμένα, οι άνδρες αρχίζουν τον αυνανισμό ήδη από την ηλικία των 18 ετών και συνεχίζουν με παρόμοιες συχνότητες έως και την ηλικία των 50, οπότε και η συχνότητα αυνανισμού μειώνεται αισθητά. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες βρέθηκε πως αργούν περισσότερο να πειραματιστούν με τον αυνανισμό και τον σταματάνε πιο γρήγορα. Η ηλικία έναρξης για τις γυναίκες ήταν τα 20 χρόνια και λήξης τα 40. Μετά τα 40 η συχνότητα αυνανισμών μειώνεται κατακόρυφα.

Αναλύοντας το κοινωνικο προφίλ όσων απάντησαν πως αυνανίζονται, ορισμένοι θα εκπλαγούν, καθώς βρέθηκε πως το υψηλό μορφωτικό επίπεδο, οι πειραματισμοί την ώρα της ερωτικής πράξης, αλλά και ο αριθμός των σεξουαλικών σχέσεων που έχει κάνει κάποιος στη ζωή του σχετίζονται θετικά με τον αυνανισμό. Με άλλα λόγια όσο πιο μεγάλες τιμές παίρνουν οι παράγοντες αυτοί, τόσο πιο συχνός είναι και ο αυνανισμός. Αυτά τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την κοινή λογική, σύμφωνα με την οποία όσοι αυνανίζονται είναι μάλλον άτομα χαμηλού κοινωνικού επιπέδου που είτε δεν μπορούν να εμπλακούν σε σεξουαλικές σχέσεις, είτε ντρέπονται να πειραματιστούν με το ταίρι τους.

Μέσα στα πλαίσια των παραπάνω ευρημάτων μπορούμε να κατανοήσουμε τον αυνανισμό ως ένα ακόμη ερωτικό παιχνίδι που δεν υποκαθιστά την ερωτική πράξη, αλλά την συμπληρώνει. Βεβαίως όλα αυτά ισχύουν μέσα στα πλαίσια του μέτρου και σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν άτομα που αυνανίζονται γιατί φοβούνται να αναζητήσουν έναν ερωτικό σύντροφο ή για να αποκαταστήσουν την χαμένη σεξουαλική τους ζωή. Αυτή η κατηγορία φυσικά και υπάρχει, αλλά φαίνεται πως πρόκειται για μειοψηφία.

Εισαγωγική Φωτογραφία

Περισσότερες Πληροφορίες / Βιβλιογραφία

 1. Das, A. (2007). “Masturbation in the United States,” Journal of Sex and Marital Therapy 33(4): 301-317 []
 2. Castleman, M. “How Common is Masturbation, Really?” Psychology Today []

Related Posts

Εάν θέλετε απάντηση σε κάποιο ερώτημά σας από τον διαχειριστή του blog ο καλύτερος τρόπος είναι να στείλετε ένα e-mail, μέσω της σελίδας επικοινωνίας. Δυστυχώς λόγω του όγκου των σχολίων δεν έχει πάντοτε το χρόνο να απαντάει προσωπικά στα σχόλιά που αφήνετε στο κάθε άρθρο.
 • http://spinachvatican.wordpress.com spinachwanker

  “Αυτά τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την κοινή λογική, σύμφωνα με την οποία όσοι αυνανίζονται είναι μάλλον άτομα χαμηλού κοινωνικού επιπέδου”

  wtf? ποια κοινή λογική είναι αυτή?

 • http://sciblogs.net/about/dimitris Δημήτρης Αγοραστός

  Εγώ πάντως το έχω ακούσει αρκετές φορές αυτό το σχόλιο σε θέματα σεξουαλικότητας, δυστυχώς ακόμη και από συμφοιτητές μου. Η λογική είναι πως κάποιος που είναι έξυπνος, πετυχημένος επαγγελματίας κτλ δεν έχει ανάγκη τον αυνανισμό καθώς μπορεί πολύ εύκολα να βρει ταίρι.

  Πρόκειται βέβαια για ΠΑΡΑλογική και όχι για λογική…

 • rene

  exo mia aporia…oraia ola auta..alla
  telika o aunanismos einai kalo i kako pragma??

 • http://sciblogs.net/about/dimitris Δημήτρης Αγοραστός

  Εξαρτάται από πολλά πράγματα. Μιλάμε για αυνανισμό σε επίπεδο ψυχαναγκασμού ή για αυνανισμό ως μέσο επέκτασης των σεξουαλικών φαντασιώσεων. Όπως όλες οι σεξουαλικές ενέργειες απαιτεί το δικό της μέτρο για να έρθει η ισορροπία.

 • Στέλιος Μ

  Εγώ πιστεύω πως ο Αυνανισμός είναι φυσιολογικός στους έφηβους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα συνουσίας με αλλά άτομα.

 • ΗΛΙΑΣ

  Ο αυνανισμός ειναι απαραιτητος όταν η κοινωνική σου θέση δεν σου επιτρέπει να δείξεις την ομοφυλοφιλία σου.

  • http://sciblogs.net/about/dimitris Δημήτρης Αγοραστός

   Ενδιαφέρουσα η άποψή σου, αλλά να υποθέσω ότι αναφέρεσαι αποκλειστικά στους ομοφυλόφιλους που αυνανίζονται; Γιατί διαφορετικά πως μπορεί να εξηγήσει κανείς -βάσει αυτού που είπες- τα εκατομμύρια που βγάζει το πορνό που απεικονίζει ετεροφυλοφιλικό έρωτα;

 • Βάσω

  Επειδή το έχω περάσει, συμβουλεύω όλους να προσπαθούν να αποφύγουν τον εθισμό αυτό γιατί μπορεί να προκαλέσει πολλές ψυχολογικές, κοινωνικές και σωματικές δυσκολίες,πολλές από τις οποίες μπορεί να μήν ξεπεραστούν ποτέ αν υπάρχουν και άλλα προβλήματα.

 • Ελένη Π.

  Καλησπέρα.Δηλαδή ο αυνανισμός προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα;Ας πούμε,μπορεί ένας έφηβος να τυφλωθεί εξαιτίας του αυνανισμού;Και το κάνουν άτομα ΜΟΝΟ κατώτερα;Νόμιζα πως ήταν κάτι πολύ φυσιολογικό ο αυνανισμός.

  • http://sciblogs.net/about/dimitris Δημήτρης Αγοραστός

   @Ελένη Π. Νομίζω πως το άρθρο μιλάει ξεκάθαρα για το ότι δεν ισχύουν αυτοί οι μύθοι περί πρόκλησης ψυχολογικών προβλημάτων από τον αυνανισμό. Πόσο μάλλον σωματικών. Πάντα βέβαια, όταν τα πλαίσια στα οποία μιλάμε είναι εντός του μέτρου…

 • sketos

  εγώ σαφώς κονωνικά και υπαρξιακά προβληματισμένος, υποχρεούμαι να αυνανίζομαι ως και καθημερινά. δε ντρέπομαι παρ’ ότι πέρασα κι εγώ όπως ήταν φυσικό, το επίποππεδο της ανωριμότατης ανασφάλιας σχετικά. η κατάσταση θα εξακολουθήσει ίσως και για καιρό, μέχρι να λάβω το ερέθισμα πως κάτι σημαίνω για κάποια. την ομοφυλοφυλία την στο μυαλό μου πριν χρόνια για ένα διάστημα. τελική μου κουβέντα: Μέτρον άριστον.

 • dimitrouli

  kalos o aunanismos san sumplirwma tis sxesis.. giati otan kapoios protima na aunanizetai me tsontes kai videakia apo internet anti na kanei sex me tin kopela tou tote ti ginetai?????

 • grigss

  kai εγο το κανο επι καθιμερινισ βασισ μπορο να πο. δεν θεορο οτι ειναι καλο αφτο που κανο θα ιθελα να σταματισο ποσ μπορο να το κανο αφτο.χριαζουμε ψιχολογοσ

 • http://sciblogs.net/members/admin/ Dimitris Agorastos

  @grigss εάν νιώθεις ότι χρειάζεσαι υποστήριξη αλλά δεν νιώθεις έτοιμος ακόμη μπορείς να μιλήσεις με κάποιους ειδικούς στο τηλέφωνο.

  Ιατρικό Σεξολογικό Κέντρο (Συμβουλές σε Σεξουαλικά Θέματα)
  Τηλ. 210- 7797979

 • Athina

  Θεωρώ πως το σημαντικότερο “σκαλί” που αποτελεί και την βάση του ζητήματος, είναι η ωρίμανση της κοινωνίας σχετικά με τετοια θέματα που ,δυστυχώς, αποτελούν ταμπού(αυνανισμός,ομοφυλοφιλία κλπ)…και λέω δυστυχώς επειδή είναι ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη φύση (πράγμα που μας “καθιστά” άμεσα ενδιαφερόμενους όλους)την οποία πολλές φορές κάνουμε προβληματική από μόνοι μας..μακάρι να συνειδητοποιούσαμε όλοι πόση δύναμη έχει η κατανόηση, η αποδοχή, η αλληλεγγύη..!Και ναι, συμφωνώ με το μέτρο και είμαι εντελώς αρνητική με τα άκρα στα οποία συνήθως οφείλονται πολλές δυσλειτουργικές καταστάσεις. :-)

 • John

  Παιδια ειμαι 17 χρονων στα 18, (αγορι) και ακομα δεν εχω αυνανιστει… Και αν με ρωτησετε τον λογο δεν τον ξερω πραγματικα. Ειναι φυσιολογικο αυτο? Ειναι καλο η κακο? Επειδη τους τελευταιους μηνες εχω καποιες διαταραχες στον ψυχολογικο μου κοσμο, μηπως φταιει αυτο..
  Παρακαλω οσους εχουν αποψη επι του θεματως θα τους ειμουν υποχρεος.
  Ευχαριστω.

 • Δημήτρης Αγοραστός

  John, σαφέστατα και δεν είναι πρόβλημα το ότι δεν έχεις αυνανιστεί ποτέ σου. Αλίμονο αν όλοι είχαμε ακριβώς την ίδια σεξουαλική συμπεριφορά και σεξουαλικές αρεσκείες.

  Δεν γνωρίζω βέβαια τι εννοείς με το “διαταραχές στον ψυχολογικό κόσμο”, αλλά αμφιβάλλω εάν αυτό σχετίζεται με την έλλειψη αυνανισμού, καθώς η μία είναι χρόνια συμπεριφορά και οι “διαταραχές” σου έχουν ένα πιο πρόσφατο σημείο εκκίνησης. Εκτός βέβαια και αν έχεις περισσότερους λόγους να το πιστεύεις αυτό.

 • John

  Sciblogs παρελειωψα να αναφερω οτι ειμαι και παρθενος. Δηλαδη η σεξουαλικη μου ζωη μεχρι τωρα ειναι μηδαμινη. Μεχρι τωρα στην ζωη μου σε αυτα τα 17 χρονια δηλαδη, εχω εξπερματωσει μονο κατα την διαρκεια του υπνου μου (ονειρωξεις δηλαδη). Το “διαταραχες στον ψυχολογικο μου κοσμο” για να στο εξηγησω πιστεψε μου ειναι δυσκολο απτο ιντερνετ. Ισως να θελει ωρες και απο κοντα. Φαντασου… Εδω και 4 μηνες (απτον σεπτεμβριο αρχισε) εχω περασει πολλα…
  Εκανα μια προσπαθεια να γραψω τι και πως, αλλα δεν βγαινει σε ενα ποστ.. Ισως απτο msn να βγαζαμε μια ακρη, και θα σου ειμουν υποχρεος. Πραγματικα δεν θα ηθελε κανεις να περασει αυτο που περναω, και ισως μπορεις να με βοηθησεις.. απτο msn δηλαδη. Θελεις να μου δωσεις το msn σου ?
  Eυχαριστω για το ενδιαφερον σου.

 • PAP

  Ξέρει κανείς τον Γιάννη Γιαννακάκο? Εγώ ναι. Μπορεί να με θεωρείται μαλάκα αλλά αν είναι αυτός ας μιλήσει. ΤΩΡΑ!!! Βλέπει κανείς Tobuscus btw?

 • PAP

  ti sto diaolo auti i photo den ine dikia mu…tcp

 • Kals

  O john ine anwmalos ke tha se viasi sciblogs min ton ebisteuese

 • toni greco

  o aunanismos einai apolyta fysiologikos kai apotropeos.synantatai sthn efivikh hlikia,kyriws sta agoria kai idiws sthn eparxia.ektos kai an o efoivos exei alhthrio d.n.a kai einai arnhtikos stois grammatikes gnwseis.ta koritsia den ypopeptoun se taktous aynanismous,dioti ta xrhmata apoteloun kinhthrios dynamh!kata eksairesh ta koritsia pou den einai proikismena me gohteia ek fysews.o aynanismos arxizei apo thn hlikia twn 11-12.yvh.tha pmorousa kallista na pw oti otan symmetexoume sthn erwtikh praksh energa kai den mporoume na ekspermatwsoume alla katafeugoume se diafores xeironomies se eusthita shmeia….epeigwntos gia psyxanalysh.parenthesh,mhn pas pote kontra sthn fysh dioti ekdhkitai.tha parakalousa orismenous anegefalous na mhn grafoun oti theloun dioti mporei na vlapsoun kapoious pou einai en agnoia adynatoi xarakthres.dr,toni greco,melbourne,victoria,australia.

 • http://psychologein.sciblogs.net/id/dimitris/ Dimitris Agorastos

  Θα παρακαλούσα τους φίλους αναγνώστες να μην αφήνουν σχόλια τα οποία δεν βγάζουν απολύτως κανένα νόημα (κοινώς, είναι σουρεάλ). Εδώ δεν είναι ούτε φόρουμ, ούτε παιδικός σταθμός, ούτε γραφείο ψυχαναλυτή που ενθαρύνει τους ελεύθερους συνειρμούς.

  Εάν θέλετε να πείτε ή να ρωτήσετε κάτι (ή ακόμη και να μιλήσετε εναντίον κάποιου) είναι πολύ καλύτερο να είστε σύντομοι, περιεκτικοί και σαφείς.

  Fyi “Dr.” Toni Greco

 • toni greco

  etsi pistevete k.agoraste? ean epitrepete ti sxoleia exete teleiwsh? an hthela na apeuthynthw se kapoion paidiko stathmo den tha ekana sxoleio peri aunanismou,alla gia zwgrafiki.kai gia na teleiwno,o aunanismos diatheth 2 opseis thn biologikh kai thn ideopsyxanagastikh.isws ean noshleuthte se ena dhmosio psyxeiatrio na anathewrhsete.prwsopika mporei na eimai australos alla auto den shmainei oti ekei den yparxoun provlhmatikoi anthrwpoi.h monh diafora einai oti sthn australia o kosmos exei aristh paideia!kai an nomizete oti to keimeno mou den exei synoxh,lypamai alla stereiste noitika h prospatheite na kerdisete entypwseis.esei prwsopika otan eisoun fantaros den aunanizosouna? oi papades?oi kalogeroi? ma agaphtoi anagnwstes akoma kai paidarades porn star katafeugoun ston aunanismo prokeimenou na vgei to montage.stamathste na grafete gia to sygekrimeno thema.nous ygeiys en swmato ygyei.

 • http://psychologein.sciblogs.net/id/dimitris/ Dimitris Agorastos

  Κύριε Greco, τα “σχολεία” που έχω τελειώσει μπορείτε να τα δείτε στην προσωπική μου ιστοσελίδα http://dagorastos.net

  Επί της ουσίας, θα σας συμβούλευα όταν έχετε τόσο πάθος για ένα θέμα να διαβάζετε καλά το κείμενο στο οποίο απαντάτε. Εάν από το κείμενο αυτού του post ή από τα σχόλιά μου έχετε φτάσει στο συμπέρασμα ότι στρέφομαι ενάντια στον αυνανισμό και ότι τον θεωρώ ψυχαναγκασμό, αρρώστια ή οτιδήποτε το μιαρό, τότε φοβάμαι πως δεν είμαι εγώ αυτός που έχω το πρόβλημα κατανόησης.

  Επίσης, η αναφορά στα σουρεάλ σχόλια δεν ήταν για εσάς, αλλά για ορισμένους σχολιαστές πιο πάνω, παρόλο που η έλλειψη ελληνικών χαρακτήρων, η λάθος σύνταξη και η ανυπαρξία σημείων στίξης όντως κάνει τις απαντήσεις σας δυσανάγνωστες. Η αναφορά στο όνομά σας αφορούσε την έμεση κατηγορία σας ότι κάποιοι βλάπτουν την νεολαία με την άγνοιά τους, την οποία εκτοξεύσατε δίχως να κατονομάσετε τον “κατηγορούμενο”.

  Ελπίζω η παραπάνω εξηγήσεις να λύνουν το όποιο θέμα έχει δημιουργηθεί :)

 • Kals

  Αγαπητέ κύριε Γιάννη Αγορστέ. Αν και φυσικά δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν, μου φάνηκε ειλικρινά αξιοπερίεργο το ότι ο John δεν έχει αυνανιστεί( αν υπάρχει τέτοια λέξη). Φυσικά δεν το σχολίασα. Αργότερα όμως ο John μιλάει κάπως περίεργα σε κάποιον κύριο που το όνομα του δεν θυμάμαι σαν να προσπαθεί να τον… ας πούμε seduce όπως λένε οι φίλοι μας οι Άγγλοι. Τέλος πάντων, δεν ήθελα να προσβάλω κάποιον και ζητώ συγνώμη αλλά παρακαλώ καταλάβετε με και πείτε μου αν οι συζήτηση μεταξύ του john και του φίλου του δεν είναι κάπως περίεργη. Για να μην πολυλογώ γεια σας και συγνώμη για την αναστάτωση.

 • toni greco

  mhpws pmoreite k.agoraste na mou peits synoptika poia h sxesh you syndrome gilles de la tourette me ton aunanismo??sygnwmh gia ta orthografika mou lathoi alla eimai yperhfanos pou phga sxoleio sthn australia!!!!!!!!ean eseis den thewrhte ton aunanismo ideofsynaxastiko den exete para na ton efarmosete.kalo vrady….o kathgoroumenos kyrie agoraste einai h eleytherh pornografia kai h asydosia stous neous na gemisoun ta kormia tous me tattoo.

  • http://psychologein.sciblogs.net/id/dimitris/ Dimitris Agorastos

   Με συγχωρείτε που δεν θα συνεχίσω την ανταλλαγή σχολίων “δόκτορα” Greco, αλλά δεν θέλω να συμμετέχω στο κομπλεξικό παιχνιδάκι εξουσίας που πάτε να ξεκινήσετε. Εις την αγγλικήν το λένε “don’t feed the troll” αν δεν απατώμαι. Τα όποια οιδιπόδεια συμπλέγματα πρέπει να συζητούνται αποκλειστικά μέσα στα πλαίσια μιας ψυχοθεραπείας και σίγουρα δεν θα πρέπει να βρίσκουν διέξοδο στο διαδίκτυο.

   Όσο για την παρότρυνσή σας για αυνανισμό, δεν έχω να σχολιάσω τίποτε άλλο. Απλά να σας δώσω συγχαρητήρια για την παιδεία την οποία λάβατε και για την οποία είστε τόσο περήφανος.

   Δεν ξέρω τι είδους “Dr” είστε, αλλά εάν ασκείτε εφαρμοσμένα το επάγγελμα του ψυχολόγου/ψυχοθεραπευτή, ελπίζω πως παίρνετε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην μεταδώσετε τα δικά σας ενοχικά σύνδρομα και στους συμβολευόμενούς σας.

   Την καλημέρα/καλησπέρα μου στην Αυστραλία.

 • Kals

  Συγγνώμη που ξαναμιλάω και ίσως καταντάω να γίνομαι βαρετός. Εμ,τι ακριβώς εννοείτε γιατρέ ότι ο αυνανισμός υπάρχει μόνο στις φτωχογειτονιές και στην επαρχεία; Προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι φτωχός ή αμόρφωτος. Επίσης ο αυνανισμός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί
  πράξη η οποία δείχνει ότι είσαι χαμηλού επιπέδου. Αν και δεν είμαι ειδικός είμαι σίγουρος ότι ένας σωστός γιατρός δεν θα μίλαγε ποτέ έτσι για ένα τέτοιο θέμα. κ.Γιάννη Αγοραστέ τι λέτε για αυτό; Φαίνεστε να είστε άνθρωπος αξιόλογος με σωστή κρίση. Παρακαλώ απαντήστε.

 • http://psychologein.sciblogs.net/id/dimitris/ Dimitris Agorastos

  Γεια σου Kals. Περιμένω και εγώ απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσες. Φυσικά διαφωνώ κάθετα με όποιον προσπαθεί -άνευ αποδείξεων βεβαίως- να ταυτίσει τον αυνανισμό με την ανωμαλία και την συνύπαρξη ψυχικών διαταραχών ή προσπαθήσει να βγάλει γενικότερα συμπεράσματα για την προσωπικότητα κάποιου βασιζόμενος στις σεξουαλικές και περισεξουαλικές πράξεις του.

  Όπως είπα και στο άρθρο, ο αυνανισμός είναι μέρος ενός σεξουαλικού παιχνιδιού. Ναι, φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις ψυχαναγκασμών, αλλά νομίζω πως αυτές είναι στατιστικά λίγες μπροστά στον τεράστιο αριθμό ατόμων που αυνανίζονται. Κατ’ εμέ, με το να αποφεύγει κάποιος να αυνανιστεί -ενώ το θέλει- απλά και μόνο λόγω του φόβου (π.χ. θρησκευτικού) ή των ενοχικών συνδρόμων που πιθανόν του έχουν μεταδώσει οι άλλοι, κάνει πολύ μεγαλύτερο κακό στον εαυτό του.

  Υ.Γ. Το όνομά μου είναι Δημήτρης Αγοραστός, όχι Γιάννης :)

 • γιαννης

  Καλησπερα.Ειμαι 15 ετων (αγορι) και αυδανιζομαι 2-3 φορες την ημερα.Ειναι φυσιλογικο??Σας παρακαλω ασ απαντησει καποιος…Ευχαριστω

 • elena

  emena re paidia pou o antras mou aunanizetai ka8e mera,pou ti vriskei me periodika kai tsontes sto internet kai pou mazi mou den mporei na teliwsei alla oute kai na me akoumpisei pleon den 8elei kai hhmaste ena xrono pantremenoi ,ti ginete???den kserw ti na kanw,den 8elw na ton apatisw alla 8a me anagkase an to sunexisei.me prosvallei kai meiwnei san gunaika auto to pragma.prin pantreutomai den eixame tetoia provlimata alla den mename kai mazi,twra giati?apo panta to ekene vevaia auto ap oti mou eipe kai to kanei apo 12 xronwn kai den to exei stamatisei apo tote.ti na kanw?den tin paleuw allo…eimai 26 xronwn kai den mporw na zw etsi….vohtheia……

  • http://psychologein.sciblogs.net/id/dimitris/ Dimitris Agorastos

   @elena Νομίζω πως είναι καλή ιδέα να επισκευθείτε κάποιο σύμβουλο γάμου / σεξολόγο-ψυχοθεραπευτή. Προφανώς έχει χαθεί η σεξουαλική επικοινωνία στη σχέση σας για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Φαντάζομαι πως το σεξουαλικό πρόβλημα που αναφέρεις είναι απλά ένα σύμπτωμα μιας γενικότερης παθολογικής σχέσης…

 • Giorgos

  Οταν λετε με μετρο, δηλαδη ποσο συχνα θεωρητε εσεις πως ο αντρας θα πρεπει να κανει αυτην την πραξη. Πειτε μου κατα την γνωμη σας το φυσιολογικο παρακαλω.

  • http://psychologein.sciblogs.net/id/dimitris/ Dimitris Agorastos

   @Giorgos Δεν θα μπορούσα να απαντήσω σε μια τέτοια ερώτηση. Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή (π.χ. 3 φορές την εβδομάδα είναι ΟΚ, αλλά 4 φορές είναι ανωμαλία). Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβει υπόψη κανείς πριν αποφανθεί κάτι τέτοιο. Έτσι και αλλιώς η συχνότητα αυνανισμού δεν είναι ουσιαστικό πρόβλημα όταν υπάρχει όντως κάποιο θέμα ψυχολογίας. Ο αυνανισμός σε αυτή την περίπτωση είναι απλά ένα σύμπτωμα ενός άλλου πιο ουσιώδους προβλήματος (π.χ. χαμηλής αυτοπεποίθησης).

 • Geof

  Dimitrh mallon egw eimai se afthn thn kathgoria.egw thewrw oti mono otan to atomo niwsei anagh gia ektwnwsh me thn enoia ths xalarwshs tote nomizw pws einai fysiologiko.praktika kai thewrhtika kserw oti o avnanismos xalarwnei ta nevra kai kanei to atomo as to poume pio galhnio.exw diavasei oti kata thn ekspermatwsh eklyontai ston organismo kapoies ousies oi opoies voithoun afto to skopo.parepiptodws eimai 17 xronwn kai avnanizomai sxedon kathe mera.xwris afto na shmainei oti einai kai o kanonas aftos.apo oti thimamai to megisto htan 8 meres

 • anna

  geia sas.egw eimai akoma 16 k aunanizomai toulaxiston 1-2 fores ti vdomada.eimai omos parthena.eina fisiologiko auto?

 • george

  καλησπερα! ειμαι 27 και σχεδον σε ολη  μου τη ζωη αυνανιζομαι διοτι δεν εχει τυχει,για πολους λογους,
  να γνωρισω καποιο ατομο που να θελω να κανω σεξ μαζι. εχω λιγες εμπειριες στο σεξ. και απο το να μην κανω τιποτα, κακο ειναι να το κανω μονος μου???

 • dimitra!!!

  θα ηθελα να ρωτησω εαν ο αυνανισμος εχει επιδρασεις στον κολπο του γυναικειου σωματος (π.χ ανοιγμα του),και εαν επηρεαζει τον παρθενικο οιμενα……ευχαριστω πολυ!!!!περιμενω απαντηση σας….

 • http://psychologein.sciblogs.net/id/dimitris/ Dimitris Agorastos

  Γειά σου Δήμητρα.

   
  Προσωπικά δεν γνωρίζω, καθώς δεν είμαι σεξολόγος. Ελπίζω κάποιος όμως να διάβάσει το σχόλιό σου και να σου απαντήσει.
   
 • grazia

  giassou dimitra,
  eimai 53 xronwn kai aunanizomai apo ta 4…apo oti thumamai
  otan den kanw sex…me parea,to kanw monh mou kai eimai mia xara.
  sigoura otan ftaneis se orgasmo sumballei olo to soma sou,kolpo,prokto,enkefalo.
  to partheniko oimena den epirezetai an den bazeis mesa sou megala h kai mikra dildo kai ama den blepeis aima.

 • roula

  Θεωρείται αμαρτία και ταμπού,πράγμα καθόλου παράλογο.Τί γίνεται όμως όταν οι ορμόνες σου σε τυραννούν;Επιπλέον,συχνά δεν υπάρχει ενημέρωση από το σπίτι,επειδή δεν γνωρίζουν κάποιο σωστό τρόπο να μιλήσουν για σεξουαλικά θέματα.’Ετσι τα παιδιά βρίσκουν τις απαντήσεις στο πορνό,που διεγείρει σεξουαλικά με αποτέλεσμα να αυνανίζονται.Προσωπικά-αν και νιώθω ενοχές λόγω θρησκευτικών αντιλήψεων-σύχνα καταφεύγω σε αυτή τη λύση,χαλαρώνοντας και αποβάλλοντας το άγχος μου.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100003143724776 Χρήστος Λαζαρίδης

  εγώ είμαι 16,5 χρονών και αυνανίζομαι τους τελευταίους μηνες κατα μέσο όρο 2 με 3 φορές την εβδομαδα. Αυτο που κανω επηρεάζει την υγεία μου ; Πρέπει να το σταματήσω ή να το περιοριορίσω τον αυναυσμό μου;

  • http://dagorastos.net/ Dimitris Agorastos

   Ο αυνανισμός δεν είναι κακός από μόνος του. Το εάν θα πρέπει να σταματήσεις εξαρτάται καθαρά από εσένα, τα συναισθήματά σου απέναντι στον αυνανισμό, αλλά και τα αίτια για τα οποία αυνανίζεσαι.

 • Bullethole7

  file mou eimai 29 xronon kai tha ithela tin gnomi sou !!!!ego apo mikros imoun ethismenos stin aunanismo kai meta sto porno .to ekena xronia polla kai 3 fores tin imera kapoies kai apo sinitheia kai mono. auto pou ekane provlima meta  xronia na min exo stisi an den xrisimopoiso tou xeri den exo stisi .mallon o egkefalos tora poia exei sinitheisei to sex apo to porno kai oxi tis epafis.trelenomai px na to vlepo kai tora an pao na to kano to antistixo se krevvati as poume oxi akrivos einai san exo apatheia den me ftiaxnei oso to porno.ksero einai ethismos tora edo kai 10 meres den vlepo tipota to ekopsa maxairi ……..tora esy ti mou proteineis na kano (exo pao kai ston askiti kai mou eipe na pao cipralex kai na to koppso to porn)tha ithela tin gnomi sou eyxaristo giannis 

  • http://dagorastos.net/ Dimitris Agorastos

   Γιάννη, εφόσον πήγες σε ειδικό σεξολόγο-ψυχίατρο για το σεξουαλικό κομμάτι, νομίζω πως θα πρέπει να συζητήσεις μαζί του και με την ομάδα του για τον τρόπο με τον οποίο θα σταματήσεις σταδιακά τον αυνανισμό.

   Δεν γνωρίζω τη διάγνωση που πιθανώς έχει κάνει ο κ. Ασκητής, αλλά δεδομένου ότι το cipralex είναι αντικαταθλιπτικό σκεύασμα, θα έλεγα πως κάποιες υποστηρικτικές συναντήσεις με ειδικό ψυχοθεραπευτή θα βοηθούσαν.

   Δυστυχώς δεν μπορώ να δώσω πιο συγκεκριμένες συμβουλές μέσω διαδικτύου, για έναν κλάδο με τον οποίο δεν έχω ασχοληθεί επαγγελματικά.

 • Mak

   Εγώ πάντως το έχω ακούσει αρκετές φορές αυτό το σχόλιο σε θέματα
  σεξουαλικότητας, δυστυχώς ακόμη και από συμφοιτητές μου. Η λογική είναι
  πως κάποιος που είναι έξυπνος, πετυχημένος επαγγελματίας κτλ δεν έχει
  ανάγκη τον αυνανισμό καθώς μπορεί πολύ εύκολα να βρει ταίρι!
  ma kala milane etsi oi giatroi?me amfivolies kai oti exoun akousei kati?parakalo na kanetai post to diploma sas giati aliws tha anagkasto na sas katagkilo sthn dioxi hlektronikou egklimatos me kathgoria psevdeis paraplhroforisei se anilika pedia!

 • Hikog

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι ζορίζονται και γράφουν αυτά τα ανόητα σχόλια….Ο αρθρογράφος δεν καταθέτιε καμία προσωπική άποψη , καταγράφει απλά μια έρευνα και τα συμπεράσματά της. Έλεος πια με μερικούς…Άκου ο άλλος λέει θα καλέσει την δίωξη….χαχα

 • tipota anonimos

  geia sas ime 18 xronon sta 17 mou arxisa na anaunizome 3 fores kathe mera kai twra mou emine sinithia. Ti na kano gia na stamatiso? kani provlima ston prostati?

 • Αυνανομάχος

  ΑΥΝΑΝΙΣΤΕΙΤΕ,ΑΛΛΑ ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΕΞ.ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ!

 • elena

  teleika poses fores mporie na aunanizetai mia geineka tin imera?