05 Αυγ 2010

Η Συναισθησία στην Ελλάδα

Με χαρά έλαβα σήμερα ένα ενημερωτικό e-mail από την Δρ. Αργυρώ Βατάκη, η οποία είναι επικεφαλής μιας ελληνικής επιστημονικής ομάδας που ασχολείται με το θέμα της συναισθησίας. Εν συντομία, να υπενθυμίσουμε ότι η συναισθησία είναι ένα περίεργο φαινόμενο κατά το οποίο ένας αισθητηριακός (π.χ. ήχοι) ή ανώτερος γνωστικός ερεθισμός (π.χ. μέτρημα αριθμών) προκαλεί την εμφάνιση ενός δεύτερου, άσχετου ερεθίσματος (π.χ. οσμή ή χρώματα). Έτσι, κάποιος συναισθητικός μπορεί να ακούει τα χρώματα, να βλέπει το κάθε γράμμα του αλφαβήτου γραμμένο με διαφορετικό χρώμα, να μυρίζει ήχους κτλ.

Η εν λόγω ομάδα ενδιαφέρεται να ερευνήσει Έλληνες που έχουν συναισθητικές εμπειρίες. Για το σκοπό αυτό ξεκίνησαν την ιστοσελίδα synesthesia.gr, η οποία σκοπό έχει να προωθήσει αυτή την έρευνα, να ενημερώσει για την συναισθησία και, εν τέλει, να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των Ελλήνων συναισθητικών και της επιστημονικής ομάδας.

Πως μπορείτε να μάθετε εάν είστε συναισθητικός; Εάν έχετε κάποια εμπειρία όπως αυτές που περιγράψαμε πιο πάνω (βλέπετε χρώματα όταν ακούτε μουσική, βλέπετε τα γράμματα με διαφορετικά χρώματα, «βλέπετε» τις ημέρες της εβδομάδος ή τους μήνες του έτους σε συγκεκριμένη απόσταση γύρω σας κτλ) τότε έχετε κάποια συμπτώματα συναισθησίας. Εάν έχετε 1 λεπτό, μπορείτε να απαντήσετε σε μερικές ερωτήσεις (στα αγγλικά) και να μάθετε εάν έχετε κάποια συμπτώματα συναισθησίας ή όχι (κλικ εδω).

Εάν είστε συναισθητικός, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα της Δρ. Βατάκη μέσω της φόρμας επικοινωνίας στην ιστοσελίδα τους.

Author: Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις νευροσυμπεριφορικές επιστήμες. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με θέματα όπως την έκφραση των ανθρωπίνων συναισθημάτων, την ενσυναίσθηση, την ανάπτυξη μαθησιακών διαταραχών και την διασύνδεση υπολογιστή-εγκεφάλου για τετραπληγικούς ασθενείς. Έχει ολοκληρώσει την θεωρητική του εκπαίδευση στην Γνωστική – Αναλυτική Ψυχοθεραπεία και έχει ασχοληθεί επαγγελματικά και εθελοντικά με θέματα όπως την σωματική και τη ψυχοσυναισθηματική κακοποίηση γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, τη συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων αλλά και με τη συμβουλευτική στήριξη και ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό το διάστημα ασχολείται με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη προσφυγικών ομάδων, ενώ είναι μεταπτυχιακός φοιτητής Σχολικής Ψυχολογίας στο ΑΠΘ. Είναι ο διαχειριστής και ο κύριος αρθρογράφος του Ψυχολογείν.