13 Αυγ

Βίντεο: Ποιοι ψυχολογικοί και βιολογικοί μηχανισμοί διευκολύνουν τη διάδοση ψευδών ειδήσεων;

Η διάδοση ψευδών ειδήσεων αλλά η εξαπάτηση κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ομολογουμένως ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα στην εποχή της επικοινωνίας στην οποία ζούμε.

Στο βίντεο, το οποίο αλίευσα από το psychologynow.gr, ο ψυχίατρος Ορέστης Γιωτάκος αναλύει το φαινόμενο της διάδοσης ψευδών πληροφοριών από πολλές πλευρές: ποια στοιχεία έχει μια ψεύτικη πληροφορία ώστε να διαδοθεί, ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ατόμων που πιστεύουν και διαδίδουν αυτές τις πληροφορίες, αλλά και ποιο το τυχόν βιολογικό / εξελικτικό υπόβαθρο που επιτρέπει την παραπληροφόρηση;

Στην πολύ περιεκτική και πολύ καλά στημένη παρουσίασή του, ο κ. Γιωτάκος εξηγεί με εξαιρετικά απλό και κατανοητό τρόπο το υπόβαθρο του φαινομένου, φέρνοντας αληθινά παραδείγματα διάδοσης ψευδών πληροφοριών και συνδέοντας τη συμπεριφορά αυτή με αντίστοιχες συμπεριφορές ακόμη και στο ζωικό βασίλειο.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται ουσιαστικά για το θέμα της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και έχει την απορία πως γίνεται να πιστεύουμε και να διαδίδουμε εξωφρενικές πληροφορίες, νομίζω πως αξίζει να αφιερώσει 45 λεπτά για να δει το συγκεκριμένο βίντεο. Για την ιστορία να πούμε ότι το βίντεο προέρχεται από το 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής.

Εισαγωγική Φωτογραφία

Author: Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις νευροσυμπεριφορικές επιστήμες. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με θέματα όπως την έκφραση των ανθρωπίνων συναισθημάτων, την ενσυναίσθηση, την ανάπτυξη μαθησιακών διαταραχών και την διασύνδεση υπολογιστή-εγκεφάλου για τετραπληγικούς ασθενείς. Έχει ολοκληρώσει την θεωρητική του εκπαίδευση στην Γνωστική – Αναλυτική Ψυχοθεραπεία και έχει ασχοληθεί επαγγελματικά και εθελοντικά με θέματα όπως την σωματική και τη ψυχοσυναισθηματική κακοποίηση γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, τη συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων αλλά και με τη συμβουλευτική στήριξη και ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό το διάστημα ασχολείται με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη προσφυγικών ομάδων, ενώ είναι μεταπτυχιακός φοιτητής Σχολικής Ψυχολογίας στο ΑΠΘ. Είναι ο διαχειριστής και ο κύριος αρθρογράφος του Ψυχολογείν.