20 Φεβ

Κινηματογράφος και Ψυχιατρική

Χάρη στο σχόλιο του φίλτατου Διγέλαδου έμαθα πως ο κινηματογράφος Τριανόν διοργανώνει σχεδόν έναν ολόκληρο μήνα προβολών ταινιών που σχετίζονται με την Ψυχιατρική και συγκεκριμένα την αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων από την κοινωνία. Οι προβολές ξεκίνησαν ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου, με την ταινία “Αποστροφή” (1965) και συνεχίστηκαν με την ταινία “Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη” (1961) του Bergman, στις 16 Φεβρουαρίου. Στα πλαίσια αυτού του ειδικού αφιερώματος θα προβληθούν δύο ακόμη ταινίες:

Στο τέλος κάθε προβολής θα ακολουθήσει παρουσίαση/συζήτηση από ειδικούς εισηγητές (ψυχιάτρους, ψυχοθεραπευτές) σχετικά με το τι είναι μια ψυχική νόσος, ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ψυχικά πάσχοντες, πως πρέπει να τους αντιμετωπίζει ο περίγυρός τους και πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Ακολουθουν τα trailers των ταινιών “Η διπλανή πόρτα” και “Sybil“.
Η διπλανή πόρτα / Naboer (2005)
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=b-j-vB0VylU]

Sybil (1976)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=iu60twC9qJU&rel=1] Σίγουρα τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι άξιες συγχαρητηρίων και πρέπει να προβάλονται καλύτερα προς τα έξω, ώστε ακόμη και κοινό το οποίο δεν ενδιαφέρεται άμεσα να μπορεί να μάθει γι’ αυτές και να συμμετέχει. Όσοι λοιπόν είστε ελεύθεροι τα μεσημέρια του Σαββάτου και θέλετε να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας, μαθαίνοντας ταυτόχρονα κάποια πράγματα για την ουσία της ψυχικής υγείας (και των ψυχικών διαταραχών βεβαίως), δεν έχετε παρά να πάτε μια βόλτα από τον κινηματογράφο Τριανόν.]]>

Author: Δημήτρης Αγοραστός

Ο Δημήτρης Αγοραστός είναι ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις νευροσυμπεριφορικές επιστήμες (University of Tuebingen), και μεταπτυχιακού στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ). Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με θέματα όπως την έκφραση των ανθρωπίνων συναισθημάτων, τη διασύνδεση υπολογιστή-εγκεφάλου, την ενσυναίσθηση, την ανάπτυξη μαθησιακών διαταραχών. Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά και εθελοντικά με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την διάγνωση μαθησιακών διαταραχών και την υποστήριξη γονέων και παιδιών. Είναι ο διαχειριστής και ο κύριος αρθρογράφος του Ψυχολογείν.