15 Ιούν 2008

Βιντεοθήκη: Τελευταίες προσθήκες (1-15/6/2008)

Από εδώ και πέρα 2 φορές το μήνα (ανά δυο εβδομάδες) θα ανεβάζω ένα post με τις τελευταίες προσθήκες στην Βιντεοθήκη του Ψυχολογείν. Πιστεύω πως έτσι θα βοηθήσω στην καλύτερη ενημέρωση όσων αναγνωστών ενδιαφέρονται για τα εν λόγω βίντεο. Δυστυχώς -λόγω των περιορισμών που θέτει το WordPress.com- δεν είναι δυνατόν να βλέπετε τα βίντεο μέσα από τη σελίδα του Ψυχολογείν. Αντ’ αυτού θα ανεβάζω απλά μια εικόνα, κάποιο επεξηγηματικό κείμενο και ένα link προς το βίντεο, όπως ακριβώς κάνω και στην σελίδα της Βιντεοθήκης.

Κατηγορία: Σύντομα Ενημερωτικά Βίντεο

«Ίσως πολλοί έχετε ακούσει για το κλασικό πείραμα υπό το όνομα “Φυλακή του Στανφορντ”, όπου ο Δρ. Ζιμπάρντο προσπάθησε να ερευνήσει κατά πόσο το κοινωνικό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά των ανθρώπων. Μπορούν οι άνθρωποι να γίνουν κακοί από τη μια στιγμή στην άλλη;

Στην επόμενη έκδοση του εγχειριδίου ψυχιατρικής DSM κάποιοι θέλουν να εντάξουν την πολύωρη απασχόληση με τον υπολογιστή και το διαδίκτυο ως μια νέα μορφή διαταραχής. Υπάρχει πράγματι ανάγκη για διαταραχοποίηση αυτής της συμπεριφοράς; Μήπως υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα πίσω από μια τέτοια κίνηση; Μια κριτική ματιά στο θέμα από τα κορίτσια του Psyche Truth.


Κατηγορία: Διαλέξεις/Ντοκιμαντέρ

Γεννιέσαι τύραννος ή γίνεσαι; Μπορεί ο καθένας από εμάς να βλάψει τους συνανθρώπους του ή μονάχα λίγοι και ιδιαίτερα μοχθηροί άνθρωποι είναι αυτοί που τελικά οδηγούν τον κόσμο σε αιματοχυσίες, πολέμους και γενοκτονίες; Το 60λεπτο αυτό ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια σειρά από πειράματα κοινωνικής ψυχολογίας σε μια προσπάθεια να δείξει τον δρόμο προς τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος ώστε απλοί καθημερινοί άνθρωποι να μεταμορφωθούν σε βασανιστές και εκτελεστές.

]]>

Author: Δημήτρης Αγοραστός

Ο Δημήτρης Αγοραστός είναι ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις νευροσυμπεριφορικές επιστήμες (University of Tuebingen), ενώ τώρα ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στη Σχολική Ψυχολογία (ΑΠΘ). Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με θέματα όπως την έκφραση των ανθρωπίνων συναισθημάτων, την ενσυναίσθηση, την ανάπτυξη μαθησιακών διαταραχών και την διασύνδεση υπολογιστή-εγκεφάλου. Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά και εθελοντικά με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την διάγνωση μαθησιακών διαταραχών και την υποστήριξη γονέων και παιδιών. Είναι ο διαχειριστής και ο κύριος αρθρογράφος του Ψυχολογείν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *