15 Ιούλ 2008

Βιντεοθήκη: Τελευταίες προσθήκες (15/6/2008-1/7/2008)

Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τις ανακαλύψεις βίντεο των τελευταίων ημερών. Πρέπει να σας πω πως προσωπικά απολαμβάνω περισσότερο τα μεγάλα ντοκιμαντέρ ή τις διαλέξεις όπου κάποιος θα εξηγήσει μια διαταραχή ή θα μιλήσει για την εργασία του πάνω σε έναν τομέα, παρά τα σύντομα βίντεο που -λόγω πίεσης χρόνου- προσπαθούν να συμπυκνώσουν πολλά πράγματα και δεν αγγίζουν ένα θέμα σε όσο βάθος θα του άξιζε. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω τις τελευταίες προσθήκες 3 βίντεο μεγάλης διάρκειας στην Βιντεοθήκη του Ψυχολογείν. Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην ζωή και το έργο του ψυχαναλυτή Carl Jung και δύο ομιλίες, μία για την προσωπική εμπειρία μίας καθηγήτριας πανεπιστημίου η οποία αντιμετωπίζει την διπολική κατάθλιψη και μία για μία σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό διαταραχή: την ανοσογνωσία. Απολαύστε τα λοιπόν.

Κατηγορία: Διαλέξεις/Ντοκιμαντέρ

Ένα από τα πιο γνωστά ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο ψυχαναλυτικό ψυχολόγο Carl Jung. Στο ντοκιμαντέρ αυτό ο τηλεθεατής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το έργο του Jung, να ακούσει κάποια αποσπάσματα στα οποία μιλάει ο ίδιος, αλλά και να μάθει περισσότερα για την προσωπική του ζωή. Το ντοκιμαντέρ είναι χωρισμένο σε δύο μέρη.

———————-

Η Δρ. Kay Redfield Jamison είναι καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο John Hopkins, η οποία σε κάποια φάση της ζωής της ανέπτυξε μανιοκατάθλιψη. Αντί αυτό να σταθεί εμπόδιο στην καριέρα της, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την προσωπική της εμπειρία για την προώθηση της έρευνας πάνω στην συγκεκριμένη ψυχολογική διαταραχή. Στην 30λεπτη ομιλία της μιλά για το πως ανακάλυψε πως έχει μανιοκατάθλιψη και το πως την αντιμετωπίζει, την προκατάληψη της οποίας έγινε θύμα, αλλά και την δουλειά που έχει κάνει στον τομέα. Προσωπικά θεωρώ το βίντεο αυτό μια πολύ καλή επιστημονική και ταυτόχρονα ανθρώπινη ματιά εκ των έσω.

———————-

Ο Δρ. Xavier Amandor, συγγραφέας του βιβλίου “I am not sick, I don’t need help!“, δίνει μία ομιλία στην οποία αναλύει μία σχετικά σπάνια διαταραχή, την ανοσογνωσία (anosognosia). Οι ασθενείς με ανοσογνωσία αρνούνται πεισματικά να αποδεχτούν πως παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα και πως ουσιαστικά πάσχουν από κάτι, ακόμη και αν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι οφθαλμοφανείς, όπως π.χ. το να μην μπορούν να κουνήσουν ένα από τα δυό τους χέρια. Στην ομιλία αυτή γίνεται και μια ενδιαφέρουσα αναφορά σε έναν ασθενή με ανοσογνωσία ο οποίος αρνήθηκε να αποδεχτεί πως πάσχει από ψυχική διαταραχή, ακόμη και όταν η μη αποδοχή της ψυχικής διαταραχής θα τον οδηγούσε στην φυλακή! Δρ. Xavier Amandor: “Ανοσογνωσία” [1:51:00]]]>

Author: Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις νευροσυμπεριφορικές επιστήμες. Ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στη Σχολική Ψυχολογία. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με θέματα όπως την έκφραση των ανθρωπίνων συναισθημάτων, την ενσυναίσθηση, την ανάπτυξη μαθησιακών διαταραχών και την διασύνδεση υπολογιστή-εγκεφάλου για τετραπληγικούς ασθενείς. Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά και εθελοντικά με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Είναι ο διαχειριστής και ο κύριος αρθρογράφος του Ψυχολογείν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *