14 Μαΐ 2009

Βιντεοθήκη: Τελευταίες προσθήκες (1/5/2009-15/5/2009)

Βιντεοθήκη. Πρόκειται για μια διάλεξη και ένα ντοκιμαντέρ τα οποία αναφέρονται σε δύο εντελώς διαφορετικά θέματα: την σχέση εγκεφάλου-συναισθημάτων και μία από τις λίγες περιπτώσεις ανθρώπων-θαύματα με εκπληκτική ικανότητα απομνημόνευσης και υπολογισμού δύσκολων μαθηματικών πράξεων. Και τα δύο βίντεο δηλαδή αναφέρονται στις εκπληκτικές ικανότητες του εγκεφάλου οι οποίες του επιτρέπουν να κωδικοποιεί με εκπληκτική ακρίβεια πολύπλοκα συναισθήματα και σκέψεις.

ΚατηγορίαΔιαλέξεις/Ντοκιμαντέρ

Ο Δρ. Phillippe Goldin μιλάει σε ένα από τα Google Talks για την δουλειά του στον τομέα της μελέτης των συναισθημάτων από την σκοπιά των νευροεπιστημών. Η ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε τα διαφορετικά συναισθήματα αλλά και να τα ελέγχουμε είναι βασική για την επίτευξη ενός καλύτερου επιπέδου ζωής. Οι νευροεπιστήμες που τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται ραγδαία έχουν βοηθήσει στην κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από τα συναισθήματα.
———————-
Daniel Tammet: The Boy With The Incredible BrainO Daniel Tammet δεν είναι όπως όλοι οι συνηθισμένοι νέοι. Μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να κάνει πολύ πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις με το μυαλό του, μπορεί να μάθει μια καινούργια γλώσσα κάθε εβδομάδα, ενώ μπορεί να απομνημονεύσει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων. Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ βλέπουμε την προσπάθεια κάποιων επιστημόνων να μάθουν περισσότερα για τις εκπληκτικές ικανότητες του Daniel οι οποίες μπορούν να μας αποκαλύψουν πολλά νέα πράγματα για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας.
]]>

Author: Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις νευροσυμπεριφορικές επιστήμες. Ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στη Σχολική Ψυχολογία. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με θέματα όπως την έκφραση των ανθρωπίνων συναισθημάτων, την ενσυναίσθηση, την ανάπτυξη μαθησιακών διαταραχών και την διασύνδεση υπολογιστή-εγκεφάλου για τετραπληγικούς ασθενείς. Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά και εθελοντικά με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Είναι ο διαχειριστής και ο κύριος αρθρογράφος του Ψυχολογείν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *