07 Φεβ 2012

Ψυχο…ιστορικά: 7 Φεβρουαρίου

Σαν σήμερα, στις 7 Φεβρουαρίου 1870 γεννήθηκε ο Alfred Adler στο Rudolfsheim της Αυστρίας. Ο Adler από πολύ νωρίς στην καριέρα του είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με τον Freud και τις θεωρίες του, αλλά αργότερα (το 1911) απέκλινε σημαντικά και συνέχισε στο δικό του δρόμο. Το 1912 ίδρυσε την Εταιρεία  Διαφορικής Ψυχολογίας (Society for Individual Psychology) η οποία προωθούσε τις δικές του θεωρίες περί ατομικής ψυχολογίας η οποία έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη των ατόμων για αισθήματα ανωτερότητας. Ο Adler εισήγαγε πολλούς όρους και έννοιες όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα αλλά στην καθημερινότητά μας (π.χ. σύνδορμο κατωτερότητας).

Είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο ανατροφής των παιδιών εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος καθώς ήταν πεπεισμένος ότι ο -αναπόφευκτα πολλές φορές- μη «δημοκρατικός» τρόπος ανατροφής των παιδιών είναι η πηγή πολλών συνδρόμων εξουσίας που πιθανόν να αναπτύξει το άτομο στο μέλλον. Σήμερα θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία της ψυχολογίας και η αντλεριανή σχολή σκέψης του επηρεάζει την εκπαίδευση πολλών νεοφρουδιστικών μοντέλων ψυχοθεραπείας.

Φωτογραφία

]]>

Author: Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις νευροσυμπεριφορικές επιστήμες. Ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στη Σχολική Ψυχολογία. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με θέματα όπως την έκφραση των ανθρωπίνων συναισθημάτων, την ενσυναίσθηση, την ανάπτυξη μαθησιακών διαταραχών και την διασύνδεση υπολογιστή-εγκεφάλου για τετραπληγικούς ασθενείς. Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά και εθελοντικά με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Είναι ο διαχειριστής και ο κύριος αρθρογράφος του Ψυχολογείν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *