15 Ιαν 2013

Ορολογία: ψυχολογική προβολή

Ο όρος «προβολή» αναφέρεται σε έναν μηχανισμό άμυνας του εγώ, σύμφωνα με τον οποίο το άτομο υποθέτει ότι κάποιος άλλος έχει  τις ίδιες σκέψεις, συναισθήματα και αξίες με τον ίδιο. Συνήθως η προβολή γίνεται προς άλλα πρόσωπα, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να λάβει χώρα και σε άψυχα αντικείμενα ή ζώα. Ο μηχανισμός άμυνας αναλύθηκε εκτενώς από τον Φρόιντ και τους μετέπειτα ψυχοδυναμικούς ψυχοθεραπευτές.

Επί παραδείγματι, ο Κώστας έχει ένα ασυνείδητο μίσος για τον πατέρα του. Επειδή το συναίσθημα του μίσους απέναντι στον γονιό του είναι απαγορευμένο και ψυχοφθόρο παραμένει σε ασυνείδητο επίπεδο και βρίσκει διαφυγή μέσω της ενεργοποίησης της προβολής. Ο Κώστας προβάλλοντας το μίσος του στον πατέρα του, πιστεύει ότι ο πατέρας του είναι αυτός που τον μισεί.

Εισαγωγική Φωτογραφία

]]>

Author: Δημήτρης Αγοραστός

Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις νευροσυμπεριφορικές επιστήμες. Ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στη Σχολική Ψυχολογία. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με θέματα όπως την έκφραση των ανθρωπίνων συναισθημάτων, την ενσυναίσθηση, την ανάπτυξη μαθησιακών διαταραχών και την διασύνδεση υπολογιστή-εγκεφάλου για τετραπληγικούς ασθενείς. Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά και εθελοντικά με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Είναι ο διαχειριστής και ο κύριος αρθρογράφος του Ψυχολογείν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *