21 Μαρ 2017

Εργασιακό άγχος

Αρκετοί εργαζόμενοι βρίσκουν νόημα ζωής μέσα από την δουλειά τους, δημιουργούν μια ταυτότητα και κοινωνική αποδοχή ενώ πολλοί περισσότεροι εκτελούν εργασίες, νιώθουν εργασιακή ανασφάλεια, υπερφόρτωση και δεν αμοίβονται για την απόδοση τους. Το άγχος ως μονομερής παράγοντας δημιουργείτε όταν το άτομο βιώνει πιέσεις είτε από το εξωτερικό περιβάλλον είτε από τον εαυτό του. Ανάλογα με την φύση της εργασίας και τον χαρακτήρα του ατόμου η οποιαδήποτε πίεση μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο, όταν όμως γίνει μη διαχειρίσιμη καταλήγει σε εργασιακό άγχος. Αναφορικά με μελέτη που έχει διεξαχθεί το 2005 από τον ερευνητή Ε. Χάρλι σε 27 χώρες της Ε.Ε, τα αποτελέσματα παρουσίασαν το 22,3% των εργαζομένων να έχουν συμπτώματα που προκαλούνται από το άγχος. Ένας σημαντικός παράγοντας στον αριθμό χαμένων ημερών εργασίας που έφθασε τα 10,4 εκατομμύρια το 2012. Λαμβάνοντας υπόψη την εκτίμηση του Δ.Ο.Ε «το εργασιακό άγχος κοστίζει μόνο στην αμερικάνικη βιομηχανία 200 δισ. δολάρια σε απώλεια παραγωγικότητας, ασθένειες και πρόωρους θανάτους» μπορούμε να εκλάβουμε το εργασιακό άγχος ώς ψυχική ασθένεια. Ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα άγχους εμφανίζονται σε εργαζομένους όπου ο μηνιαίος μισθός συμπεριλαμβάνει μπόνους και ποσοστά.

Συμπτώματα εργασιακού άγχους

Σημαντικός παράγοντας για την υγεία του ατόμου είναι η πρόληψη των φυσικών συμπτωμάτων, δηλαδή οι αντιδράσεις του άγχους στο σώμα μας όπου συμπεριλαμβάνουν ημικρανίες, πόνους στην πλάτη, ταχυπαλμία, κόπωση, δύσπνοια ή απώλεια βάρους. Η συναισθηματική κατάσταση του ατόμου δημιουργεί αισθήματα απαισιοδοξίας, κατάθλιψης και αίσθηση νευρικότητας ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η συμπεριφορά του ατόμου μπορεί να εκδηλώσει τάσεις υπνηλίας, κοινωνική απόσυρση και νευρικές συνήθειες όπως δάγκωμα νυχιών. Τα γνωστικά συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν αρνητική σκέψη, προβλήματα μνήμης, απώλεια αντικειμενικότητας και αδυναμία συγκέντρωσης που μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την ώθηση παραγωγικότητας.

Αντιμετώπιση

Το άτομο που βιώνει το εργασιακό άγχος μπορεί να βελτιώσει την διαχείριση χρόνου, την τμηματοποιήση εργασιών, να ακολουθήσει μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και να δημιουργήσει ελεύθερο χρόνο για φυσική άσκηση έχοντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Οι οργανισμοί που εργοδοτούν προσωπικό έχουν την ευχέρεια να σημειώσουν ένα αριθμό οργανωτικών αλλαγών για να αποτρέψουν την ανάπτυξη και επιδείνωση των επιπέδων άγχους στους εργαζομένους. Οι οργανωτικές αλλαγές μπορεί να συμπεριλαμβάνουν την βελτίωση εξοπλισμού, την ξεκάθαρη περιγραφή των καθηκόντων, παροχή κινήτρων, παροχή ευκαιριών για κοινωνική αλληλεπίδραση , εκπαιδευση των εργαζομένων και εργασιακή ασφάλεια. Τα προγράμματα διαχείρισης προαγωγής υγείας που χρησιμοποιούνται σήμερα σε αρκετές χώρες ενισχύουν την αυτονομία, την κοινωνική υποστήριξη, την δικαιοσύνη και την μείωση ψυχοκοινωνικών παραγόντων που αφορούν το άγχος. Ο συνδυασμός τεχνικών για μείωση εργασιακού άγχους και μείωση ψυχολογικής πίεσης έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην βελτίωση της παραγωγικότητας και ψυχικής υγείας του εργαζομένου.

Εισαγωγική Εικόνα

]]>

Author: Άννα Μαρία Παπαδοπούλου

Η Άννα-Μαρία Παπαδοπούλου ειναι σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και επιστημονικός συνεργάτης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σε θέματα Ψυχολογίας. Ασχολείται ενεργά με θέματα άγχους, διαταραχές ανηλίκων και εξαρτήσεις. E-mail Επικοινωνίας: ampapadopoulou1@hotmail.com